Hønsegården

I alle døgnets lyse timer opholder hønsene sig ude og trisser roligt rundt i deres søgen efter insekter og andet spiseligt. Rovfugle, ræv, mink og hunde kan dog forstyrre freden hvis ikke hønsene er beskyttet. Derfor er en god stor og sikker hønsegård vigtig.

Grundlæggende består hønsegården af hegn, låge og evt. en bund og et top-net.

 

hønsegård

Med et hegn på to meters højde er man godt i gang.

 

Der er stor forskel på de enkelte hønseracers evne og lyst til at flyve. Som eksempel kan nævnes Gammel dansk landrace som er en glimrende flyver og derfor bør holdes i voliere. Mens Orpington racen med sin størrelse og vægt stort set ikke flyver. Men et hegn på ca. 2 m holder de fleste racer inde og ræven ude. Mange hønseracer vil også blive bag et hegn på blot 1,2 m og hvis man udvendig forsyner hegnet med strømførende tråd vil den også forhindre ræve i at komme ind.

 

 

hønsegård

Strømførende udvendig hegn holder rævene ude.

 

Hegn som opsættes uden strømførende tråd, bør i stedet nedgraves minimum 30 cm i jorden for at forhindre ræven i at grave sig ind. Jeg har i mange år haft glæde af mine hegn på 2,3 m hvor de 30 cm er gravet ned.

 

 

hønsegård

Man kan også vælge at grave minimum 30cm af hegnet ned i jorden.

 

Mindre kan også gøre det fint. Og derved kan man overdække hele hønsegården som det ses på billedet herunder. Billedet viser et hønsehus jeg udviklede sammen med vores samarbejdspartner i Østen med det formål at samle al min erfaring i et hus der passer godt ind i enhver baghave. Læg mærke til at der er tag over hele hønsegården.

 

hønsegård

Hønsehus m/gård, model Uldbjerg.

I bunden kan man udlægge volierenet eller støbe et klaplag af beton/fliser. Det forhindrer både rotter, mink og ræv i at trænge ind til hønsene.

Jeg støber altid et 5-10 cm klaplag af beton. Det er billigt, stærkt og let at rengøre, og så kan jeg stormsikre mine hønsehuse ned i betonen. På billedet herunder kan du se betonlaget under et af mine små udstillings-hønsegårde.

 

hønsegård

En bred låge er at foretrække.

 

Lågen ind til mine hønsegårde har jeg lavet så brede at jeg forholdsvis let kan komme ind med de redskaber jeg bruger, f.eks. trillebør. Der ud over har jeg forsynet dem med en fjeder som sikrer at lågen altid er lukket.

Under lågen har jeg støbt beton så ræven ikke graver sig ind.

 

Alle mine låger åbner indad.

Til sidst skal nævnes at alle mine låger åbner indad i hønsegården. Det er der to grunde til; A. med begge hænder i brug til at bære vand og foder ind i gården, skal lågen kunne skubbes op. B. Hvis jeg skulle glemme at sætte haspen på, vil hønsene skulle trække i lågen for at få den op, og så smart er en høne heldigvis ikke.

INFORMATIONER

Butik
Stærkendevej 137
4000 Roskilde

Telefon
22 366 665

Hjemmeside
dyreriget.dk

 

FIND VEJ

FØLG OS PÅ FACEBOOK