Lidt hønsehistorie

Tamhønen nedstammer fra junglehønen, der holder til i de asiatiske jungleområder, bl.a. i Indien og Kina. Junglehønen har været husdyr i 4000-5000 år og er i den tid blevet forædlet til et utal af spændende hønseracer. I min butik ”DyreRiget” er det ofte muligt at vælge mellem flere flotte hønseracer.

 

Hønen bredte sig hurtigt til det meste af verden. Kød, æg, fjer og gødning var værdifulde bidrag, ydet af en fugl, der ikke krævede nævneværdig pasning, og som var billig i drift.

 

I Danmark dateres de første høns til omkring Kristi fødsel. De stammer fra fund af knoglerne fra en hane, som blev fundet på jernalderbopladsen Smedegård i Thy. De danske jernalderhøns var små og lignede den danske landhøne. Men selvom de ofte optræder i knoglefundene fra den romerske jernalders bopladser, så er det først i middelalderen, at man finder høns i større antal i Danmark.

 

Grøn Junglehøne

Hanen blev i flere kulturkredse anset som et helligt dyr; andre brugte den til hanekampe, en sport, som har været kendt fra 500 f.Kr. I dag holdes racen Kamphøns heldigvis kun for dens flotte udseende i Danmark.

Retter med høns og især æg menes at have eksisteret allerede før Kristi fødsel. Den romerske kogebogsforfatter Apicius anvendte både kødet og æggene i sine retter.

I de tidlige trykte kogebøger optræder fjerkræ (høns og kylling) ikke påfaldende hyppigt. En af de kendteste retter er Poulet Marengo, en ragout med kylling og krebs, angiveligt skabt af Napoleons schweiziske kok Dunand efter Slaget ved Marengo i 1800.

Pojarski-koteletter består af findelt, paneret og stegt fjerkrækød.

Kylling a la Kiev er kyllingebrystfileter foldet om smør, paneret og stegt.

I den elegante afdeling finder man Høne Souvarov, der kræver både trøfler og gåselever.

Ægget gav i modsætning til hønen anledning til et utal af retter, især som omelet, benævnt efter personer eller regioner, men også til saucer.

 

Danmark har lange traditioner med høns og kylling. Høns bruges især til supper og ragouter, hvor høns i asparges, i champignoner eller i peberrod er absolutte klassikere. Det samme gælder kylling fyldt med persille og ledsaget af skilt sovs, agurkesalat og evt. rabarberkompot. Som fastfood er grillkyllingen meget udbredt.

(Ref.: Eva Lilian Kaufmann: fjerkræ (historie) i Den Store Danske, Gyldendal)

INFORMATIONER

Butik
Stærkendevej 137
4000 Roskilde

Telefon
22 366 665

Hjemmeside
dyreriget.dk

 

FIND VEJ

FØLG OS PÅ FACEBOOK